Kako da prilagodimo naše vozilo zimskim uslovima

Nekoliko korisnih, dobrih savjeta, kako da pripremimo naše voziloda spremno dočeka zimske izazove. Sa unaprjed isplaniranom djelatnošćupripreme vozila za zimski period, možemo ostvariti predviđenu godišnjusigurnost i pouzdanost.

Korišćenje zimskog motornog ulja

Spoljna temperatura utiče i na temperaturu motora, zato treba daprovjerimo, da li koristimo odgovarajuće motorno ulje za zimske uslove. Akose temperatura spusti ispod 0 stepeni celzijusa, promjenimo ulje da odgovaraza ove prilike. Ako postoje dileme povodom motornog ulja, pogledajmouputstvo za upotrebu.

Rashladna tečnost za motore /antifriz/

Pre nego što temperatura bude previše niska, a u cilju zaštite motora,treba da provjerimo da li koristimo rashladnu tečnost koja sadrži etilen-glikol. Obratimo pažnju na srazmjer: rashladna tečnost – voda. Kod najvećegbroja vozila, zimski srazmjer je 60% rashladne tečnosti – 40% vode. Uprocesu prilagođavanja vozila zimskim uslovima, veoma je važno uspostavitinavedeni srazmjer.

Hladnoća i kapacitet akumulatora

Hladnoćatakođe umanjuje i učinak akumulatora. Potrebno je da uradimo detaljanpregled, da provjerimo kablove, tečnost u akumulatoru i stanje punjenja.Možemo pogledati i datum proizvodnje akumulatora – možda je aktuelnakupovina novog. Prilikom kupovine novog akumulatora, treba provjeriti danije prošlo više od pola godine od datuma njegove proizvodnje.

Zimskipneumatici

Vožnja tokom zime je često teška i opasna. Ako vozimo uzimskim uslovima, montiranje odgovarajućih pneumatika može da predstavljaveliku prednost. Preporučuje se promjena svih pneumatika /četiri/, za zimskeuslove vožnje.

Vjetrobransko staklo – održavanje

Ako želimopostići optimalne rezultate prilikom odstranjivanja prljavštine savjetrobranskog stakla po hladnom vremenu, treba da koristimo zimsku tečnostza pranje vjetrobranskog stakla, koja se ne zamrzava.

Zamrzavanje

Tokom hladnog vremena, može da se zaledi brava za ključ na vozilu. Akoćemo pokušati na silu da otključamo, ključ se lako može zalomiti u bravi.Glicerin možemo kupiti u mnogim prodavnicama i koristiti ga za odmrzavanjebrave.

Paket za prvu pomoć

Montaža folija na automobilskastakla Pored kompleta za prvu pomoć /kutije/, možemo pripremiti i sljedećestvari – za hitne slučajeve: ašov, ćebe, čizme, radio, motorno ulje, tečnostza čišćenje stakla, rashladnu tečnost/antifriz, kao i džepnu lampu.

Montaža folija na automobilska stakla

Nadamo se da Vam možemopomoći sa nekoliko prijedloga, kako da pripremite Vaš automobil za hladnezimske dane. I pored toga što je ljetnji period glavna sezona za montažufolija – a još je daleko – i tokom zime vrijedi montirati folije. Montažafolija tj. znatno poboljšanje učinka automobilskog stakla, dobra je ideja ikao novogodišnji poklon, a vozilo opremljeno folijama za stakla, tokomčitave godine pruža značajne pogodnosti i prednosti. Jedna od njih jeumanjenje zasljepljujućeg dejstva svjetlosti, koja i tokom zime može dastvara smetnje u istoj mjeri kao i ljeti. Kvalitetne folije, kao što su naprimjer LLumar folije za automobile, tokom cjele godine pružaju zaštitu zaputnike i obloge u vozilu od štetnog dejstva UV zraka. Tamnija folija zaautomobile, sakriva od znatiželjnih pogleda i putnike, kao i skupocenepredmete.